йога философия

„Йога дава нов поглед над света“ – Мария Кирова (Майтри)

Мария Кирова – Майтри практикува йога от дете, а от 9 години преподава. За нея йога е живот, любов, изкуство… начин да се чувстваш добре в тялото си, в хармония със себе си и другите. За себе си казва, че „в този шарен свят, винаги търся баланса и хармонията или “средния път без крайности“. Какво още разказа Мария за себе си – вижте в следващите редове:

Да започнем от началото: как и кога започна да практикуваш йога?

Практикувам йога вече близо 15 години. Започнах като дете, покрай майка ми, която е основател на първия официален йога клуб в Бургас. Постепенно от любопитство, йога се превърна в моя страст и начин на живот.

Какъв тип йога преподаваш?

През годините се докоснах до много стилове йога, но сякаш открих себе си в Ащанга виняса йога и Виняса флоу. Там където дишане и движение се преливат и остава само усещане за медитация в движение. Преподавам също така Класическа йога и Йога по двойки – Партнър йога. Във всеки стил откривам нещо различно и мисля, че това показва колко богата и достъпна е системата на йога за всички хора в днешния динамичен начин на живот. Всеки може да намери практика подходяща за него самия, само да реши да опита.

Какво харесваш в тази конкретна форма на йога?

Има една особена магия, която се усеща, когато преливаме от асана в асана, комбинирайки с дишане и концентрация. Ето този вътрешен пламък ме зарежда. Тъй като съм музикант, изкуството е част от мен, а йога е моята друга половина. И когато практикувам йога, сякаш тялото ми твори, както музиката се лее. Няма мисъл, само дишане, движение, тишина, наслада… Това ми се иска да предам, точно това усещане.

Какво промени йога в живота ти?

Йога ме научи на много, и продължавам да се уча всеки ден, когато стъпя на постелката. Може би, най-вече се научих на търпение към себе си и към другите. В натовареното ежедневие много често се налага да се организираме и да намерим баланса, а понякога за това е необходимо само да сменим гледната точка. А йога дава нов поглед над света.  Мисля, че това е непрестанен процес, защото без промяна няма да има развитие.

Кои са твоите ТОП 3 Tips&Tricks свързани с йога?

Първото, което се появява в съзнанието ми е – без очаквания. Очакването предизвиква нагласа, а когато сме отворени към всичко пред себе си – какъвто и да е крайния резултат много по-лесно намираме положителното.

Второто – постоянство. Както е казал Патабхи Джойс – „практикувайте, всичко се случва“. Да, всичко се случва, точно когато трябва. Бъдете търпеливи със себе си и ще видите резултатите.

Трето – баланс. Не изпадайте в крайности – няма правилно и грешно – има избор и път за всеки човек. Това, което действа за един, може да не действа за друг. Подбирайте източниците, които изпозлвате и избирайте спрямо своите потребности.

Как намираш баланс в живота си?

Не знам дали съм открила пълния баланс, но го търся. Това, до което стигнах е да бъда себе си във всяко едно отношение. Да уважавам другите, но да уважавам и себе си такава каквато съм. Не казвам, че е лесно. Работя върху това. Но в свят на маски и илюзии е изморително да играем роли и да тълкуваме поведения. Мисля, че позитивизма и възгледите на хората се привличат и започва да се променя самата среда на човека – от там идва и усещането за баланс във вътрешен и външен аспект.

Като за финал, на теб какво ти дават йогата и медитацията?

Ще го обобщя по най-тривиалния начин – йога е начин на живот. Тя не спира със свършването на часа, а се преплита като тънка нишка във всички аспекти на ежедневието ни.

Аз съм майка, юрист, музикант, йога инструктор, партньор. Йога ми дава това, което ми помага да бъда този шарен човек и ме учи да се справям с предизвикателствата на живота.