медитация; сканиране на тялото; body scan; body scan meditation;

Техника за релаксация: медитация за сканиране на тялото

Стресът често е съпътстван и от физически дискомфорт – като главоболие, напрегнати мускули, болки в гърба и раменете. Положение, което често е свързано с нашето емоционално състояние.

Медитацията за сканиране на тялото е добър начин да освободите напрежението, което може би дори не осъзнавате, че изпитвате. Сканирането на тялото включва обръщане на внимание на части от него, и усещанията в тях, в последователност от краката към главата.

Чрез психическо сканиране на себе си, вие носите осъзнатост към всяка една част от тялото си, забелязвайки болка, напрежение или общ дискомфорт. Необходимо е единствено да се съсредоточите върху начина, по който се чувства всяка част от тялото ви, без да маркирате усещанията като „добри“ или „лоши“. Това е и още една от техниките, които използваме по време на корпоративните ни сесии йога в офиса ви.

 

Ползи от редовната практика

Изследванията показват, че медитацията за сканиране на тялото има много психически и физически ползи, включително намаляване на стреса, увеличаване на фокуса и подобряване на съня. Според много проучвания, практикуването на медитация за сканиране на тялото изгражда осъзнатост и повишава психическата устойчивост.

Ето 3-те най често срещани ползи от практикуването на тази релаксираща техника:

1. Намаляване на стреса

Както бе споменато по-горе, намаляването на стреса и напрежението е едно от основните предимства на медитацията за сканиране на тялото, което от своя страна може да има много физически ползи, като намалено безпокойство и безсъние. Нещо повече, чрез редовната медитация за сканиране на тялото можете да тренирате ума си да реагира по-ефективно на стрес. Вместо да „гърмим“ или да се борим със стресовите мисли и чувства, ние се научаваме да се вглеждаме в тях, като съществено намаляваме тяхната сила над нас.

2. Заземяване

Често тялото ни прави едно нещо, докато умът ни е другаде. Медитацията за сканиране на тялото може да помогне да се синхронизират ума и тялото, като ни дърпа далеч от шума в ума ни и ни води в настоящето. Също така, редовното наблюдение на тялото ни може да ни помогне да идентифицираме болки в самото им началото, преди да станат твърде сериозни.

3. Увеличаване на състраданието към вас самите

Често по време на медитация за сканиране на тялото можем да забележим неприятни усещания, или можем да се разстроим, когато забележим, че умът ни се скита безцелно, вместо да е фокусиран. Редовната практика може да ни помогне да подходим към тези ситуации с нежност и приемане. В крайна сметка се научаваме как да подхождаме към ситуациите в ежедневието си със същото състрадание.

 

Как да практикувате техниката “медитация за сканиране на тялото”

Легнете на гърба си, краката не са кръстосани, ръцете са отпуснати отстрани, очите са отворени или затворени. Фокусирайте се върху дишането си за около две минути, докато не започнете да се чувствате спокойни.

Насочете фокуса си към пръстите на десния крак. Обърнете внимание на всички усещания, които имате, докато продължавате да следите и дишането си. Представете си всеки дълбок дъх, който стига чак до пръстите на краката. Останете фокусирани върху тази зона за три до пет секунди (или повече).

Преместете фокуса си върху стъпалото на десния крак. Фокусирайте се върху усещанията в тази част на тялото си и си представяйте как всеки дъх стига чак до ходилото на крака ви. След една или две минути преместете фокуса си в десния глезен и повторете. Придвижете се към прасеца, коляното, подбедрицата, бедрото. След това повторете с левия крак. Оттам се придвижете нагоре по торса, през долната част на гърба и корема, горната част на гърба и гърдите и раменете. Обърнете внимание на всяка област на тялото, която ви причинява болка или дискомфорт.

След като завършите сканирането на тялото, се отпуснете за известно време в тишина и спокойствие, като наблюдавате как се чувства тялото ви. След това бавно отворете очи и се протегнете, ако е необходимо.

 

Съвети

  • Правете тази медитация за сканиране на тялото по всяко време, когато почувствате стрес или няколко пъти през деня, като редовна практика.
  • Ако нямате много време, можете да направите съкратена версия на тази медитация за сканиране на тялото, като просто седите и наблюдавате всяко място в тялото си, което носи напрежение, вместо да се движите от част на част. Това ще става по-лесно с все по-честото практикуване на медитация за сканиране на тялото.
  • Медитацията за сканиране на тялото ще увеличи информираността за тялото ви, осъзнаването на стреса и релаксацията. Практикувайте го често. Можете също да опитате да практикувате дихателни упражнения, както и да добавите музика към практиката си.

Можете да практикувате тази техника за релаксация навсякъде и по всяко време. Ако нямате време за медитация или йога в офиса, или у дома – това е страхотен начин, с който да се отървете от среса.