медитация чрез визуализация; медитация; визуализация;

Техника за релаксация: медитация чрез визуализация

При медитация умът се концентрира, докато тялото се отпуска. Когато умът е чист и тялото е отпуснато, можете да ангажирате въображението, за да визуализирате образи и идеи. Визуализацията е един вид метод за използване на ума за въздействие върху тялото. Това е и още една от техниките, които използваме по време на корпоративните ни сесии йога в офиса ви.

 

Ползите от техниката “медитация чрез визуализация”

Визуализацията има забележителни физически ползи за здравето, включително повишаване на имунитета, облекчаване на депресия, безсъние, главоболие и хронична болка.

 

Как да практикувате релаксиращата техника “медитация чрез визуализация”

  • Изчистете ума напълно. Може да започнете, като се концентрирате върху дъха си.
  • Генерирайте изображение или идея в ума си, преди да започнете визуализацията. Опитайте да използвате обща идея като любов, радост, положителна мисъл или утвърждение от рода на „Аз съм балансиран“.
  • С всяко вдишване почувствайте как тялото ви се изпълва с потенциал и издишайте положителната си мисъл в света наоколо.

 

Съвети

Когато хората за първи път използват този метод, често им е трудно да останат фокусирани за дълго. Те бързо се разсейват от случайни мисли или от околната среда. Както казват – „постоянството се отплаща“. С течение на времето ще развиете по-голяма способност да се възползвате от тази техника. Следващите стъпки могат да ви помогнат да визуализирате по време на медитация по-лесно.


1. Фокусиране чрез умствени упражнения
Когато искате да медитирате, можете да използвате упражнение за фокусиране. Дълбокото, контролирано дишане ви помага да сте спокойни и нащрек. Плюс това ви дава нещо, различно от проблемите ви, върху което да се съсредоточите. Като алтернатива можете да гледате някакъв обект и да се съсредоточите върху него. Добрият фокус, ще ви преведе през следващите стъпки на процеса на визуализация.


2. Съсредоточете се върху една област от живота си
Ако използвате медитация за визуализация, за да направите големи промени, не се опитвайте да коригирате всичко в живота си наведнъж. Вместо това се съсредоточете само върху един аспект. Например може да се съсредоточите върху кариерата си, отношенията си или финансовото си положение


3. Представете си най-доброто, което може да се случи
Вашата задача по време на медитация е да си представите най-доброто, което би могло да се случи. Не само това, но трябва да си го представите ясно, отчетливо и много подробно. Визуализирайте къде виждате себе си и какво искате. (В крайна сметка това искате да проявите във времето.)


4. Оставете отрицателните мисли да преминат
Нека притесненията и страховете ви преминават без да се ядосвате, че ги има. Не можете да спрете мислите да идват, но можете да ги игнорирате. Подобно на облаците, оставете ги да се носят и не обръщайте внимание, когато се появят. Вместо това се фокусирайте върху положителните мисли.


5. Медитирайте при цел от среден обсег
Визуализирайте време в не твърде далечното бъдеще. Визуализирайте какво искате да постигнете дотогава? Какви стъпки предприемате във въображаемото си бъдеще, за да постигнете тази цел?


6. Представете си живота си, когато тази цел се сбъдне
След това си представете какъв ще бъде животът ви, когато постигнете своята цел. Визуализирайте всички детайли. Какво още ще преживеете? Как ще се почувствате емоционално?


Практикуване на медитация чрез визуалиация за щастливо място

Ако практикувате медитация чрез визуализация, която включва представянето на сцена, в която се чувствате спокойно, свободни да се освободите от всяко напрежение и тревожност. Изберете обстановка, която ви успокоява, независимо дали е тропически плаж, любимо място от детството или тих горски кът.

Можете да практикувате този тип медитация чрез визуализация самостоятелно в тишина или да използвате помощни средства за слушане, като успокояваща музика или аудио запис, който съответства на избраният от вас фон: звукът на океанските вълни, ако сте избрали плаж, например.

Как да практикувате визуализация с щастливо място?

Затворете очи и си представете спокойното си място, което сте избрали. Представете си го възможно най-ярко. Не само визуалната картина, а и всичко, което можете да чуете, ароматите и вкусовете, които можете да усетите. Само “гледането” на тази снимка в ума ви не е достатъчно. Визуализацията работи най-добре, ако включите възможно най-много детайли и активирате най-много сетива. Например, ако мислите за пристанище на тихо езеро:

  • Вижте слънцето, залязващо над водата;
  • Чуйте как пеят птиците;
  • Усетете аромата на боровете;
  • Усетете хладната вода на босите си крака;
  • Вкусете чистия въздух;

Насладете се на усещането, че притесненията ви се отдалечават, докато бавно изследвате спокойното си място. Когато сте готови, внимателно отворете очи и се върнете към настоящето. Не се притеснявайте, ако изпитате чувство на тежест в крайниците, имате мускулни потрепвания или имате нужда от прозявка. Това са нормални реакции.

Можете да практикувате тази техника за релаксация навсякъде и по всяко време. Ако нямате време за медитация или йога в офиса, или у дома – това е страхотен начин, с който да се отървете от среса.