техника за релаксация; медитация; медитация дълбоко дишане; дълбоко дишане;

Техника за релаксация: дълбоко дишане

С фокуса си върху пълни, почистващи вдишвания, дълбокото дишане е проста, но мощна техника за релаксация. Тя е и една от любимите ни, които използваме по време на сесиите ни йога в офиса ви, защото е лесно да се усвои, може да се практикува почти навсякъде и осигурява бърз начин да контролирате нивата си на стрес. Дълбокото дишане е крайъгълен камък на много други практики за релаксация и може да се комбинира с други релаксиращи елементи като ароматерапия и музика. Въпреки че музиката може да ви помогне по време на процеса, всичко, от което наистина се нуждаете, са няколко минути и място, на което да седнете спокойно или да легнете.

 

Как да практикувате техниката за релаксация “Дълбоко дишане”

  • Седнете удобно с изправен гръб. Поставете едната ръка на гърдите си, а другата на корема.
  • Вдишайте през носа си. Ръката на корема ви трябва да се издигне. Ръката на гърдите ви трябва да се движи много малко.
  • Издишайте през устата, изтласквайки колкото е възможно повече въздух, докато свивате коремните мускули. Ръката на корема ви трябва да се движи, докато издишате, но другата ви ръка трябва да се движи много малко.
  • Продължете да вдишвате през носа и през устата. Опитайте се да вдишате достатъчно, така че долната част на корема да се издигне и да падне. Бройте бавно, докато издишате.
  • Ако дишането от корема ви е затруднено докато седите – опитайте да легнете. Поставете малка книга на корема си и дишайте така, че книгата да се издига, докато вдишвате и да пада, докато издишате.

 

Защо трябва дишането да е от корема

Дишането от корем стимулира вагусовия нерв. Това активира вашата релаксираща реакция, намалявайки сърдечната честота, кръвното налягане и понижава нивата ви на стрес.

Можете да практикувате тази техника за релаксация навсякъде и по всяко време. Ако нямате време за йога в офиса или у дома – това е страхотен начин, с който да се отървете от среса.