Коледа; Koleda; спокойни и осъзнати; spokojni i osyznati; техники за спокойствие; tehniki za spokojstvie; осъзнатост; osyznatost;

Останете спокойни и осъзнати през коледните празници

За толкова много хора по света коледните празници са едни от най-вълшебните моменти в годината. По ирония на съдбата, колкото повече вперваме поглед напред към радостта, която носят празниците, толкова повече създаваме (доста често нереалистични) очаквания и сценарии. Тази предварителна нагласа и очакване спомагат да изгубим чувството си на осъзнатост и присъствие в настоящия момент, което пък може да ни създаде доста ненужен стрес. Когато започнете да планирате празничните дни, може дори да почувствате изместване на емоциите си от вълнение и положителни емоции към по-негативни.

За щастие на практикуващите йога, благодарение на прекараното време на постелката, ние сме по-добре подготвени за спектъра от емоции, които се появяват в живота ни. От изпълнените с радост и лекота моменти в живота ни (репрезентирани в практиката ни от асани като „Детска поза“ или „Шавасана“) до разгорещяващите и емоционално предизвикателните ситуации, които ни подхвърля живота (стойки на ръце, извивки от гръбнака назад…). Нашата практика ни учи да дишаме през всички тях, да присъстваме във всяка поза, да изпитваме състрадание във всеки един момент и да помним, че йога, подобно на живота, е ПРАКТИКА. Освободете се от идеята, че има „перфектни“ празнични дни, точно както няма перфектна йога поза и позволете на празниците да ви центрират в себе си, точно както правят и позите.

Едни от най-големите йога уроци, който може да ви помогне през този сезон, е да се освободите както от миналото, така и от бъдещето. Всеки ден тялото, умът и духът ви са различни от предходния ден и няма гаранция, че тялото ви ще изглежда идентично в някоя йога поза през различните дни. Точно както този празничен сезон не е задължително да е същият като изминалите и може да се промени драстично през следващите години – така че позволете си да го изживеете момент след момент, дъх по дъх.

Опитайте техниките за дихателна медитация по-долу, за да направите своя празничен сезон блажен и светъл!

Дишайте през всяка ситуация

Опитайте се да приемате това, което животът ви сервира. Йога сутра концепцията за сантоша (санскрит – удовлетворение) – е един от най-бързите начини да се приеме, че всичко е такова, каквото е. Доволството е състоянието, в което се чувствате добре с всичко, което се случва в живота. Мислете за него като за естествено състояние на битието, за щастливо неутрално място, лишено от етикети – „добри“ или „лоши“.

Един от начините да се заземите и изпитате задоволство е да осъзнаете дъха си и да го приведете в балансирано, равномерно състояние. Както добре знаем, животът е пълен с крайности, така че създаването на спокойствие в ритъма на дъха и емоционалното ви състояние може да бъде сложно. Едно нещо, с което се съгласяват почти всички практики за осъзнатост обаче е, че дъхът е най-бързият инструмент, който можете да използвате, за да сте осъзнати и заземени. Ето една техника за дихателна медитация, която можете да прилагате навсякъде и по всяко време, за да сте осъзнати, да балансирате дишането си и да калибрирате емоциите си до състояние на сантоша. Те ще ви помогнат да вдишате красивите моменти и издишате стресиращите.

  • Вдишайте блаженство:

Осъзнайте дъха си. Насочете вниманието си към хубави усещания, които носи Коледа със себе си. Насочете вниманието си съм нещата, които ви радват. Може да потърсите вдъхновение за още позитивни усещания в заобикалящата ви среда. Такива могат да бъдат аромата на живата елхата и този на коледната трапеза, ароматните свещи, приятната музика или смехът на семейството и приятелите ни в съседната стая. Фокусирайте се върху вдишванията, мислейки за положителните емоции, които носят празниците със себе си. Направете вдишванията си възможно най-продължителни. Така ще се насладите на всички тези хубави емоции по-дълго, позволявайки им да се наслоят във вас. При издишванията се опитайте да култивирате състояние на благодарност. Продължете да вдишвате цялата красота, която носи коледният сезон и да издишвате, култивирайки благодарност за всяка ситуация и случка от живота ви.

  • Издишайте стреса:

Когато се сблъскате със стресова ситуация, първо се съсредоточете върху издишването си. Ако закъснявате, чувствате се притеснени или се сблъсквате с предизвикателство, представете си как стресовата енергия и мисли напускат тялото ви, докато издишвате дълбоко.

Издишайте през уста и със звук. Нека звукът на издишването ви бъде енергичен и освобождаващ, с което да ви върне към неутралното ви състояние. След няколко издишвания започнете да добавяте положителна визуализация към вдишванията.

Ако изпитвате гняв, визуализирайте дъха си, разширяващ любовта в сърцето ви, докато не почувствате пулса в гърдите ви.

Ако изпитвате стрес, визуализирайте спокойствие, изпълващо белите ви дробове, чак до самото им дъно. Нека дори корема ви се разшири, след това отворете устата си и оставете стреса да излезе със звучно издишване. Можете дори да си повтаряте мълчаливо дума или фраза за мантра, за да придружавате вдишванията и издишванията. Вдишайте, повтаряйте си наум думата „спокойствие“, издишайте, докато мълчаливо казвате думата „стрес“.

  • Балансирайте дишането си:

Намерете баланс в дишането си, така че вдишванията и издишванията да съвпадат по продължителност и енергията ви да остане постоянна. Наблюдавайте как добавената осъзнатост за това, което внасяте в съзнанието и енергията си при вдишване и това, което пускате да си отиде при издишване, може да промени вашето емоционално състояние. Целта на това упражнение е не само да се научите да осъзнавате и боравите с дъха си по-често, но и да ви помогне да намерите „сладкото място“ на задоволство чрез съзнателно дишане.

Задайте си осъзнато намерението

Ако наистина искате да направите своите коледни празници специални, взаимствайте практиката за „определяне на намерение“ от началото на вашия йога клас и приложете концепцията към самите празници. Помислете какво означават празниците за вас, направете списък с нещата които бихте искали те да въплъщават за вас и вашето семейство. След това формулирайте една дума или кратка фраза, която да бъде вашето лично намерение за това, което искате да проявите през следващите седмици или месеци. Връщайте се към тази дума или фраза толкова често, колкото е необходимо, за да се заземите отново. Бъдете търпеливи с практиката си. И, разбира се, продължавайте да се връщате на постелката, толкова често, колкото ви е необходимо, защото йога ни учи как да живеем и извън нея.