ситали пранаяма огнено дишане дълго дълбоко дишане йога yoga

Keep Calm And Breathe On: науката на Пранаяма

“Поемете дълбоко дъх и издишайте до край.” Чували сте йога учителят да казва това безброй пъти, но защо? Дълбокото дишане е неразделна част от повечето йога практики, но малко практикуващи знаят защо. Йогическата традиция отдавна включва пранаяма като начин да се увеличи количеството жизнена сила вътре в нас. По-съвременните практики насърчава дълбокото дишане като начин за отпускане и намаляване на стреса. Това просто теория ли е или действително работи? Изглежда, че дълбокото дишане може да ни помогне да запазим спокойствие, но не и поради причината, поради която може би мислите, че е така.

Неочакваната сила на въздишката

Неотдавнашно изследване, на което наскоро се натъкнах, подсказва защо дълбоките вдишвания създават успокоително усещане у нас. Когато издишваме след дълбоко вдишване, то често излиза под формата на дълбока въздишка. Тези дълбоки издишвания традиционно се използват като форми на изразяване – тъга, облекчение или изтощение. Според резултатите от проучването, въздишането е много повече от просто начин за комуникация.

В изследването учените са открили нерврологично взаимодействие, отговорно за регулирането на ритъма на дишане при мишки. Когато определен неврон е деактивиран, мишките, изложени на стресова среда, не успяват да покажат никакъв стрес. Дъхът им остава дълъг, дълбок и бавен, а поведението им остава спокойно.

Тези открития показват, че ритъмът на дишането ни е пряко свързан с мозъчната дейност на по-високо ниво. Например, учестеното дишане предупреждава мозъка, че може да сме в стресова ситуация. Мозъкът ни реагира, като стимулира симпатиковата нервна система.Това се проявява под формата на стрес, безпокойство и нервност.

За разлика от това, дълбокото дишане и дългите въздишки предизвикват противоположния ефект. Те казват на нашия мозък, че сме в безопасност и активират парасимпатиковата нервна система. А тази истемата прави точно това – забавя сърдечната честота и увеличава активността на органите, отговорни за храносмилането. Активността на мишките в експеримента предполага, че когато дишаме дълбоко и често въздишаме активираме парасимпатиковата нервна система и предизвикваме състояние на спокойствие и релаксация.

Запазете спокойствие и дишайте

Силата на дълбокото дишане е възхвалявана от векове. Първоначално това се е основавало на ежедневния опит на хората и традиционните вярвания, но науката бързо се съгласява с твърденията, които медитиращите и йогите правят от години. Дълбоките дихателни упражнения стават често срещана практика не само в йога студиата, но и повреме на терапевтични сесии и в лекарските кабинети. Ето и няколко основни техники, които трябва да бъдат усвоени, за да се чувствате по-добре благоарение на дишането.

*Всички тези техники се изпълняват в удобен медитативен стоеж, например поза Лотос (със скръстени крака и изправен гръбнак).

Дълго дълбоко дишане

Вдишване
Започнете с издуване на точката на пъпа навън и след това изпълнете дробовете си с въздух от корема нагоре.

Издишване
За да издишате напълно – издишайте колкото се може повече остатъчен въздух навън.


Огнено дишане

Огненото дишане е бърз, ритмичен метод на дишане. При него фокуса на енергията е в точката на пъпа. Дишането е бързо – 2 до 3 дишания в секунда, последователно и мощно, без пауза между вдишването и издишването.

Вдишване
При вдишване въздуха се издърпва чрез избутване на точката на пъпа напред, за да се вкара въздуха в дробовете.

Издишване
При издишване, изтласквайте въздуха чрез прибиране на точката на пъпа и корема към гръбначния стълб. При дишането зоната на гърдите е леко отпусната.


Ситали пранаяма

Вдишване
Навийте езика си във формата на буквата U и леко го подайте през устните. Вдишайте дълбоко през езика и устата.

Издишване
Издишването става през носа.

Следващия път, когато се чувствате стресирани или претрупани, практикувайте няколко минути пранаяма, защото малко задълбочено дишане може да бъде точно това, което ви е нужно, за да останете спокойни.