osyznatost; осъзнатост; meditaciq za osyznatost; медитация за осъзнатост; mindfulness; майндфулнес; майндфулнес медитация;

Guide: Медитация за осъзнатост – първи стъпки. Всичко, което трябва да знаеш

Какво е „Осъзнатост“ (Mindfulness)? Трябва ли да изчистите ума си или да се съсредоточите върху едно конкретно нещо? Нека разберем:

Дефиниция за „Осъзнатост“

Осъзнатост. Това е доста ясна дума. Подсказва, че умът напълно следи за случващото се, за това, което правите, за пространството, през което се движите. Това може да изглежда тривиално, но досадният факт, е че толкова често се отплесваме от въпросното действие. Умът ни блуждае, губим връзка с тялото си и доста бързо се оказваме погълнати от натрапчиви мисли за нещо, което току-що се е случило или може да се случи в бъдеще. А това ни кара да чувстваме тревожност.

Осъзнатостта е основната човешка способност да присъстваме изцяло, да осъзнаваме къде се намираме, какво правим и чувстваме, да не сме прекалено реактивни или претоварени от това, което се случва около нас.

Въпреки че осъзнатостта или вниманието да присъстваме е нещо, което всички ние естествено притежаваме, то е по-лесно достъпно за нас, когато го практикуваме ежедневно.

Винаги, когато осъзнавате това, което преживявате директно чрез сетивата си, или състоянието на ума си, чрез мислите и емоциите си, вие бивате осъзнати. Целта на осъзнатостта е да се събудим за вътрешната работа на нашите умствени, емоционални и физически процеси.

Видове практики за „Осъзнатост“

Въпреки че вниманието (осъзнатостта) е вродено, то може да се култивира чрез доказани техники. Ето няколко примера:

• Седяща, ходеща, изправена и медитация в движение (възможно е и в легнало положение, но често води до сън);
• Кратки паузи, които вмъкваме в ежедневието;
• Сливане на практиката на медитация с други дейности, като йога или спорт;

Ползи от практикуването на „Осъзнатост“

Когато сме осъзнати, стресът се понижава, подобряваме продуктивността си, придобиваме по-добро себеразбиране и себеосъзнаване чрез наблюдение на собствения ни ум. Ето пет причини да практикувате осъзнатост:

Разберете болката си. Болката е част от живота, но не е нужно да ви управлява. Осъзнатостта може да ви помогне да прекроите отношенията си с психическата и физическата болка.

Подобрете връзките си с околните. Взирали ли сте се безразлично в приятел, съпруг, дете… и нямате представа какво казват, защото не следите разговора? Осъзнатостта ви помага да им обърнете пълното си внимание.

Намалете стреса. В наши дни има много доказателства, че прекомерният стрес причинява много заболявания и влошава други. Осъзнатостта намалява стреса.

Фокусирайте ума си. Може да е изтощаващо и вбесяващо, когато съзнанието ни се отклоня от това, което правим, и бива разтеглено в шест различни посоки. Медитацията усъвършенства вродената ни способност да се фокусираме.

Намалете бърборенето на мозъка. Изглежда, че гласът в главата ни никога не ни оставя на мира. Не е ли време да му дадем малко почивка? Медитацията помага и с тази задача.

Какво е медитация

Медитацията не е фиксирана дестинация, а е процес на изследване. Когато медитирате, главата ви не се оказва магически освободена от мисли, все едно те са засмукани от главата ви с прахосмукачка. Точно обратното – медитирайки се впускаме в умствена работа, където всичко, което се случва е специално и където всеки момент е важен. Наблюдаваме и изследваме нашите усещания (вятър, който духа върху кожата ни или аромат, носещ се из стаята), нашите емоции (обичам това, мразя онова, жадувам за, отвращавам се от) и мисли (странно е да видиш слон да свири на тромпет в мислите си, нали).

Медитацията за осъзнатост ни учи да изследваме, да присъстваме, да обръщаме внимание на всеки детайл и анализирайки да осъзнаваме опита си и да го приемаме с топлина и доброта.

Как да практикувам осъзнатост и медитация

Насочването на вниманието ни е достъпно във всеки един момент, независимо дали чрез медитации, сканиране на тялото, или практики за осъзнаване на момент, като отделяне на време за пауза и дишане.

„Осъзнатостта“ не е изцяло в главата ви

Когато мислим за осъзнатостта и медитацията, можем да се префокусираме в това какво мислим за мислите си. Не бива да гледаме на нещата по този начин. Хубаво е да отдадем дължимото и на телата ни. Медитацията започва и завършва в тялото. Това включва отделяне на време, за да обърнем внимание на това къде се намираме и какво се случва, а това започва с осъзнаването на нашето тяло. Точно този акт може да бъде успокояващ, тъй като тялото ни има вътрешни ритми, които му помагат да се отпусне, ако му дадем шанс.

Основи на практиката за „Осъзнатост“

Осъзнатостта ни помага да поставим малко пространство между себе си и нашите реакции, смекчавайки нашите условни рефлекси върху дадени ситуации. Ето как да настроите вниманието си, за да бъдете осъзнати през целия ден:

Отделете малко време. Не се нуждаете от възглавница за медитация, пейка или каквато и да е специална екипировка, за да получите достъп до уменията си да осъзнавате – но трябва да отделите малко място и време в ежедневието си.

Наблюдавайте настоящия момент такъв, какъвто е. Целта на осъзнатостта не е успокояване на ума или опит за постигане на състояние на вечно спокойствие. Целта е проста: ние се стремим да обърнем внимание на настоящия момент, без осъдителна преценка. По-лесно е да се каже, отколкото да се направи, знам.

Оставете осъдителните си мисли да се изтъркалят и да си отидат. Когато забележим, че в съзнанието ни възникват осъдителни мисли по време на нашата практика, можем да ги отбележим мислено и да ги оставим да отминат.

Върнете се към наблюдението на настоящия момент такъв, какъвто е. Умът ни често се увлича в мисли. Ето защо осъзнатостта е практиката да се връщате, отново и отново, към настоящия момент.

Бъдете добри към скитащия се ум. Не се осъждайте, каквито и мисли да изникнат, просто се упражнявайте да разпознавате кога умът ви е започнал да блуждае и внимателно го върнете обратно.

Това е практиката – доста простичка, но често не и лесна за изпълнение. Важно е единствено да продължите да практикувате. Резултатите ще се натрупват с времето.