йога в офиса; йога; офисна йога; корпоративна йога;

5 причини защо всяка компания трябва да йога в офиса си

Подобно на задължителната купа с плодове в офиса, йога класовете вече не са само „nice to have“ (както бихме казали на корпоративен жаргон), а необходимост, без която никое работно място през 2020 г. не бива да остава.

Множество изследвания направени през последните години показват, че служителите тренирали преди или по време на работния ден се справят по-добре с предизвикателствата, които им поднася той. Също така, йога класовете на работното място повишават производителността, намаляват болничните дни, увеличават умствената яснота, борят се с умората, подобряват паметта, укрепват мускулите, борят стреса и увеличават удовлетвореността на работното място.

Има дълъг списък от причини, поради които йога на работното място има ползи за работодателите и техните служители. Ето нашите ТОП 5:

 

1. Йога в офиса ще намали стреса у служителите ви

 

Целодневната работа без прекъсване несъмнено създава стрес, който в дългосрочен план, може да доведе до “прегаряне”. За щастие е доказано, че йога намалява секрецията на „кортизол“ – хормон на стреса.

Доказано е, и че физическата активност, значително увеличава кръвообращението и насърчава оксигенацията, която е от решаващо значение за производството на енергия. Йога помага за увеличаването на кръвообращението и енергията в тялото чрез динамични или разтягащи движения. Така периодичното посещаване на йога класове помага за намаляване на стреса и тревожността.

 

2. Йога в офиса намалява болката причинена от работа зад бюро

 

Болка в гърба, раменете и врата са едни от най-често срещаните оплаквания от хора прекарващи много време зад бюро.

Офис служителите често прекарват дълги часове наклонени над бюрото си и несъзнателно протягат врата си напред, докато се взират в екрана на компютъра. Тази неестествена стойка е нездравословна и може да причини болки в гърба, напрежение във врата и скованост на раменете. Това намалява производителността, тъй като служителите се разсейват от дискомфорта и не могат да се съсредоточат върху задачите, които работят.

Йога може да помогне на служителите да облекчат такава болка чрез движения за мобилност и разтягания, които ще подобрят цялостното усещане в тези области.

 

3. Подобряване на концентрацията и фокуса

 

Стресиращите срокове, огромното натоварване и безбройните срещи могат да създадат психическо претрупване, което ви пречи да се концентрирате върху задачите и да вземате интелигентни и правилни решения. Йогата, медитацията и дихателните упражнения са чудесен начин за ефективно заглушаване на шума и освобождаване на ума от претрупването, което пречи на производителността ви.

 

4. Йога подобрява съня

 

Лишаването от сън несъмнено е епидемията на нашето време, като 1/3 от хората получават по-малко от 6 часа сън на нощ – което понижава настроението, намалена продуктивността и повишава рискът от затлъстяване, Алцхаймер, диабет и сърдечни проблеми.

Проучванията са установили, че хората, които практикуват йога, заспиват по-бързо, спят по-дълго и се чувстват по-добре и по-отпочинали сутрин от тези, които не практикуват. Нещо повече, установено е, че йога увеличава производството на „мелатонин“ – хормон, необходим за регулиране на цикъла на съня.

 

5. Корпоративните йога часове помагат за привличане и задържане на служители

 

Привличането и задържането на следващото поколение таланти изисква повече от просто работа. Повечето служители през 2020 г. имат високи стандарти, когато става въпрос за избор на работодател.

Предлагането на йога класове и уелнес програма не само показва, че вашата компания следва тенденциите, но това е идеалният начин да покажете на потенциалните и настоящите си служители, че ги цените и искате да се погрижите за тях.

 

Подготовката за занимания за йога в офиса е лесна

 

Всичко, от което се нуждаете, е налично пространство, като зала за заседания или срещи и йога постелки. Не се изисква специално облекло или оборудване. Просто решете кога за вас е най-подходящото време за йога клас, било то преди, по време или след работа и резервирайте своя учител.

 

Йога е за всички

 

Корпоративните йога класове ще се харесат на всеки. Добрият йога учител ще структурира клас, който ще се харесва на различни типове хора, предлагайки по-предизвикателни и по-лесни упражнения, позволявайки на учениците да изберат собственото си темпо, независимо от възрастта или способностите си. Ще ви отпуснем и с някои кратки медитативни упражнения и успокояваща музика.

Йога може да помогне за създаването на здрави, по-малко стресирани и по-мотивирани служители, които са по-продуктивни. Ако смятате, че Вашата организация ще има полза от йога на работното място, YogaHouse провежда корпоративни часове по йога в София. Научете повече за програмата ни Om Your Office или ни пишете на [email protected]