техники за медитация; видове медитация; медитация; типове медитация;

МЕДИТАЦИЯ 101: Изборът

Медитацията е подход за обучение на ума, подобно на начина, по който фитнесът е подход за обучение на тялото. Съществуват много и различни техники за медитация. Ето и някои от най-разпространените от тях, за да можете да опитате различни варианти, чрез които да се отпуснете:

Типове

Концентрираща медитация
Концентриращата медитация включва фокусиране върху една единствена точка. Това могат да бъдат следване на дишането, повтаряне на една дума или мантра, гледане в пламъка на свещ, слушане на повтарящ се гонг или броене на мъниста на Мала. Тъй като фокусирането на ума е предизвикателство, начинаещият може да медитира само за няколко минути и след това да работи за по-продължително време.

В тази форма на медитация, вие просто преориентирате съзнанието си върху избрания обект на внимание всеки път, когато забележите, че умът ви се скита. Вместо да преследвате случайни мисли, просто ги оставяте да си отидат. Чрез този процес се подобрява способността ви да се концентрирате.

Осъзната медитация
Осъзнатата медитация насърчава практикуващия да наблюдава скитащите си мисли, докато те преминават през ума. Идеята е практикуващият да не се намесва в мислите, а просто да осъзнава всяка мисъл, която възникне в ума му. Чрез този тип медитация, можете да видите как вашите мисли и чувства се движат в определени модели. С този тип практика се развива вътрешно равновесие.

Присъствие без усилие
Това е точката, в която вниманието ни не се фокусира върху нещо конкретно, а се спира на себе си – тихо, празно, стабилно и интровертно. Това всъщност е истинската цел зад всички видове медитация. Всички традиционни техники на медитация признават, че обектът на фокусиране и дори процесът на наблюдение е само средство за обучение на ума, така че да се открие безшумна вътрешна тишина и по-дълбоки състояния на съзнанието. В крайна сметка както обектът на фокусиране, така и самият процес са с цел практикуващият да усети „чисто присъствие”.

Техники

Випрассана
“Випассана” е традиционна будистка практика. Тя е процес на себепречистване чрез самонаблюдение. Посредством наблюдаване на естественото дишане, съзнанието се концентрира и изостря. Когато съзнанието достигне определено ниво на чувствителност и яснота, медитиращият преминава към наблюдаването на променливата природа на тялото и духа си.

Meдитaция зa дoбpoтa и милocъpдиe
Koгaтo пpaĸтиĸyвaтe тoзи вид мeдитaция cи пpeдcтaвeтe ĸaĸвo чyвcтвaтe ĸъм нaй-близĸитe cи и ce oпитaйтe дa гo нacoчитe ĸъм вcичĸи ocтaнaли cъщecтвa. Изpичaйтe фpaзи oт poдa нa „нeĸa тe бъдaт дoбpe и/или щacтливи” или дpyги пoдoбни фрази.

Cъcpeдoтoчeтe ce въpxy ceбe cи. С помощта на тази практика щe започнете да изпитвaтe любoв нe caмo ĸъм дpyгитe, нo и ĸъм ceбe cи. Cъcpeдoтoчeтe ce въpxy чyвcтвa ĸaтo миp, cпoĸoйcтвиe и щacтиe.

Мантра медитация
Мантрата е сричка или дума, обикновено без никакво конкретно значение, което се повтаря с цел да фокусира ума. Според някои учители изборът на думата, и правилното й произношение са много важни, поради “вибрацията”, свързана със звука, който тя създава. Други казват, че самата мантра е само средство за фокусиране на ума, а избраната дума е напълно без значение.

Следващи стъпки

С наличието на всички тези стилове на разположение, е ясно, че ще намерите практика, която ви харесва. Можете да опитате някои от тези практики сами, но ви съветваме да опитайте да намерите учител, с когото да се свържете, тъй като това може да направи огромна разлика в пътуването ви. Намирането на правилната практика за вас е от съществено значение. Така, че не се притеснявайте да опитате различни техники.