йога; навици; навик; рутина;

Малките обещания, които променят живота ни

Алармата на телефона ме вдига от леглото в 6:30 часа. Отгръщам завивките и отивам до кухнята, където си правя огромна чаша с кафе. Взимам кафето и се озовавам на постелката за йога, където прекарвам около час.

Това е моята идеална сутрешна програма, но за жалост сутрините ми не винаги са изглеждали по този начин. За известно време бях в клопката на по-различна рутина, която изглеждаше по-скоро така: Опит от страна на алармата ми да ме събуди в 6:30. Опит, който бързо парирам с натискане на бутона за отлагане. Този опит бива последван от още 10-тина като него, докато не видя големите изписани на екрана цифри „8:10“. И ако си мислите, че това предизвиква в мен паник атака – е, много се лъжете, защото е време за 10-минутно разсънване, което включва преглед на случващото се в Инстаграм. След което поглеждам часовника, за да осъзная, че отново сънят е надделял. Нещо от това звучи ли ви познато?

Първият сценарий е по-привлекателен, но осъзнах, че лошите навици на сценарий номер 2 много по-често се оказват реализирани от мен. Това хронично разрушително поведение трябваше да спре и най-подходящият начин беше чрез ясното ми деклариране, че поемам ангажимент за промяна от моя страна.

Когато искате да правите големи промени, започнете с малки стъпки

Реших да превърна мечтата ми за здравословни добре оползотворени сутрини в следващият ми личен проект. И така, взех решение и направих ангажимент към самата мен да ставам един час по-рано, за да практикувам йога. Всяка сутрин да имам по един час практика и нулева употреба на технологии преди 8:30 часа или точно два часа, които да запълня и посветя на дейности, които ме зареждат с положителна енергия.

Това може да изглежда като лесен ангажимент. Но извиненията, които ще измисли умът ви, за да си останете на топло в леглото се измислят още по-лесно. Уверявам ви!

Едва когато направих сравняващ двата сценария експеримент, осъзнах голямата разлика, която тези малки действия всъщност имат върху живота ми. В дните, в които изживявах мечтаните сутрини, почувствах че съм в мир и съм здраво стъпила на земята. Знаех, че ако можех да се съсредоточа върху положителните сутрешни практики, щях да съм много по-успешна в начинанията си през останалата част от деня.

Ползите от ангажимента

Изпълняването на ангажимент и обещания ни кара да действаме в съответствие с нашите най-високи ценности, дори когато става дума за нещо малко. Да се ангажирам да ставам по-рано сутрин беше малка крачка, но това ми донесе големи ползи в живота ми. Научих, че спазването на ангажименти изгражда умствена сила. Това доказва, че ако смятате нещо за важно, то става приоритет. И макар в дадения момента да не е приятно, ще си заслужава краткосрочният дискомфорт в замяна на дългосрочната печалба.

Малкият ангажимент може да изглежда така, сякаш няма да има голямо значение, но промяната на навиците ви чрез деклариране на ангажимент наистина ще промени живота ви. Бавно променяйки вашата рутина, променяте всичко.

Как да изпълнявате ангажиментите си

Добре, декларирахте ангажимента си – сега какво? Как да направим трудната част по-малко такава. Ето няколко практически съвета, които да опитате:

Декларирайте го: Обърнете се към вашите приятели и семейство и ги поставете на шахматната дъска. Какъв е вашият нов ангажимент? По-малко технологии и повече йога? Приятелите са там, за да ви помогнат. Помолете близките да ви помогнат да останете отговорни към дадената дума.

Напишете го: Напишете ангажимента си и на хартия, която ще сложите на място, което ще виждате всеки ден. Ако имате нужда от повече насърчение, запишете ангажимента си и в бележник и разпишете начините, по които ще спазите обещанието си. Напишете и с какво вашият ангажимент ще ви помогне.

Мислете дългосрочно: Ангажиментът може да не е забавен в краткосрочен план, но съсредоточаването върху бъдещите ползи и крайната цел, която гоните, може да ви помогнат да се мотивирате. Затова често си припомняйте защо сте си дали конкретно обещание.

Помнете и празнувайте: Празнувайте малките победи, които правите по пътя и запомнете положителните промени, които виждате или чувствате.

Периодът от годината, в който пиша този пост, вероятно ще наклони везните и ще му сложа таг „new year, new resolutions”, но искам да споделя с вас как се боря с навиците, които искам да променя в живота си. Горната история се случи преди две години и благодарение на част от съветите, които описах,  успешно успях да направя сценарий номер 1 перманентен. Не забравяйте, най-доброто време да започнем е сега. Декларирайте сега ангажиментите си и ги споделете с нас! Какъв е вашият ангажимент към вас самите?