първи стъпки в йога; йога начинаещи; йога; гайд;

Йога: Getting Started

Йога е уникална по много начини и причини. Тя може да бъде използвана като вариация на фитнес и физически упражнения, стречинг или процес за успокояване на ума. Не е чудно, че хората се объркват, когато се оглеждат с желание да започнат да пракикуват йога, както и че откриват, че “йога не е за тях”. Но дали това са просто оправдания или техните притеснения се коренят в неразбирането на това, какво всъщност е йога.

Какво е йога?

Думата „йога“ идва от санскритското “yug”, което означава “да се обедини“ и следователно често се интерпретира като съюз на дисциплини. Типът йога, който наблюдаваме днес, е акредитиран за един индийски мъдрец, Патанджали, за когото се смята, че е съставил йога практиката в “Йога Сутра” – колекция от текстове, написани преди повече от 2000 години, които служат като философски пътеводител. Йога Сутра очертава осемте степени на йога, които включват асана (поза), пранаяма (дишане) и дхяна (медитация), които са може би най-често срещаните за практикуване йога направления в наши дни. Другите направления включват сдържаност, наблюдение и концентрация и се смята, че всички са процеси, които помагат да се достигне пълно просветление.

Трябва ли да си одухотворен?

Разбира се, йога се корени в духовните традиции, но с времето тя се е превърнала в нещо много по-разнообразно. От древна йогична гледна точка, йога е преходът на потоци енергия между слоевете на нашите физически, астрални и каузални тела. Днес началната точка на йога е много по-проста. Имате ли ум и тяло? Дишате ли? Разбира се. Следователно можете да се възползвате от благините на йога, която е предназначена да ви позволи да мислите по-ясно, да дишате по-лесно и да се движите по-ефективно. Ако отнемете цялата духовност от практиката си, защото считате, че тя не ви е необходима, тогава ето и вашата начална точка в йога: интегриране на ум, дишане и тяло.

Какво става с неща като “Ом” тогава?!? Звукът “Ом” често се прокрадва в началото и в края на йога практиката и вярвам, че все още е допустимо дори за най-циничните сред нас. Древните йоги са казвали същото, което казват и учените днес: Вселената се движи и вибрира и нищо не е напълно неподвижно. В йога тези вибрации са звукът на “Ом”, а в ежедневието ни това са звуци като тези на течащата река или вятърът, който духа в дърветата. Гледайте на това като на осъзнаване на природата и нашето място в тази вселена и няма нужда да задълбавате излишно, ако смятате, че предпочитате да черпите само от физическите ползи на йога.

Основно гъвкавост ли е?

Днес най-често практикуваното направление на йога са асаните, които обхващат физическите пози, които виждате, когато хората практикуват йога. Тези пози са предназначени да обогатят тялото и да осигурят физическа сила и издръжливост, което в крайна сметка ви позволява да медитирате за дълги периоди от време. Много от тези пози, особено в рамките на “yin” и “ресторативната” йога, включват дълбоко разтягане. Въпреки това сърдечно-съдовата и мускулната сила също се изграждат бързо и са от жизненоважно значение за по-напредналите практики. Не само, че асаните помагат на тялото ни да стане по-силно, но чрез практиката ние интегрираме и своят дъх, което ни позволява лесно да се движим както на постелката, така и извън нея.

Ето защо йога е много повече от просто разтягане. Физическата практика е само един аспект. Чрез свързването на движението на нашето тяло със заетостта на нашия ум и потока на нашия дъх ние сме в състояние да насочим вниманието ни навътре. Това има забележителен ефект върху разбирането на нашите вътрешни процеси и модели на мислене, както и спомагането ни да ги приемем, без да си закачаме осъдителни етикети. А най-хубавото е, че правим всичко това напълно осъзнато. Йога е практика, а не цел. Не бива да се опитваме да станем по-духовни, по-силни или по-гъвкави. Това е пътуване към приемане, безусловна любов и разбиране за себе си. Да, тялото ви вероятно ще стане по-гъвкаво, но също така и умът ви.

Трябва ли да бъдете гъвкави, за да започнете?

Независимо от сегашната си гъвкавост, вие сте в идеалната позиция да започнете йога. Много от посетителите във фитнеса, които вероятно са силни и в добра физическа форма, имат болки в тялото си, които се коренят в липсата на гъвкавост. От друга страна много хора, които са естествено гъвкави, пък, страдат от липсата на достатъчна физическа сила и бързо се отказват, когато йога практиката стане по-интензивна. В днешно време изповядваме максимата, че трябва да си добър в нещо, за да го започнеш. Правилно ли е? Не! Започваме уроци, за да се учим, а йогата не е по-различна. Не се сравнявайте с другите, защото единственият човек, с когото трябва да се сравнявате сте самият вие. Ще откриете, че вашето тяло и ум винаги са различни и се развиват от ден на ден, така че как можете да се състезавате срещу някой друг, който също се променя ежедневно. Каквото и да е нивото, от което започвате, йога ще подобрява гъвкавост ви, при това комбинирано с изгражданнето на сила, координация и цялостното благосъстояние на тялото ви.

Пътешествието на всички хора е различно, особено при такава многостранна дисциплина, каквато е йога, така че ако наистина искате да откриете какви са йога и нейните ползи, започнете да практикувате и да се учите още днес.