йога

„Йога ме направи по-силна и устойчива“ – Сандра Занева

Сандра Занева е на 28 години, архитект по образование и йога инструктор по душа. В следващите редове тя разказва как търси баланс в живота си и какво подобрява йога в него.

Разкажи ми как и кога започна да практикуваш йога?

Започнах да практикувам йога преди 5 години, когато майка ми ме принуди да отида с нея в първия ми клас. Смятах, че йога е за застаряващи хипита, но бях очарована, че всъщност има и съвсем различна страна. Попаднах в клас с доста физически предизвикателства, което най-силно грабна вниманието ми тогава, а това което го задържа беше спокойствието, с което ме даряваше.

Какъв тип е твоята йога практика?

Аз съм физически активна и малко по-темпераментна, поради което Ащанга и Виняса Флоу припознавам като моите стилове.

Какво харесваш в тези форми на йога?

Харесват ми, защото ме учат на дисциплина. Разбирам колко необятни са възможностите на тялото, как може да го промениш изцяло, дори и на 23 години, и когато дори „Железният човек“ е бил по-гъвкав от теб.

Какво подобри йога в живота ти?

Йога ме направи по-силна и устойчива към заболявания, до преди това бях доста болнава. Усмири донякъде буйния ми темперамент, но има какво още да се желае. Помага ми да се усещам и усъвършенствам, да се обичам.

Какъв е твоят ТОП съвет свързани с йога и поддържане на здравословен начин на живот?

Не си поставям забрани и ограничения, ям месо, пия вино. Слушам тялото си и му давам това, от което има нужда, това от което се чувства добре и гледам да го пазя, доколкото мога. А вярвам, че всеки ще се чувства добре, когато пие много вода и хапва обилна закуска.

Как намираш баланс в живота си?

Опитвам се да медитирам, въпреки че Ащанга йога също се води активна медитация, то понякога тялото трябва да остане в покой и само ума да работи и да изхвърли ненужното. Не се получава винаги и човек излиза от зоната си на комфорт, но само така се постига прогрес.

Какво искаш да предадеш на околните и какво според теб е важно те да знаят, когато започват своето йога пътуване?

За който не е бил на йога е важно да забрави стереотипите. Йога е единствено начин да бъдеш по-добър за себе си и за околните, което се постига с определени методики, а има и безброй стилове, в които всеки може да открие себе си.