йога философия

„Искам хората да усетят една дълбока свързаност със себе си“ – Виолета Димитрова

„Да откриеш игла в купа сено е по-лесно.“ – спомням си, че с тези думи прекрачих прага на поредното йога студио, в което търсих точната йога практика за себе си. И не, не хвърлям вината върху учителите, та как би могъл някой да отговори на безбройните ми изисквания. Практиката трябва да е динамична, но не прекалено. Да не е само цикъл хармонично подбрани асани, а да те провокира да следиш себе си, дълбочината на позите и дъха си. Да не отегчава, да пробужда изследователският ти дух и да усещаш онзи приятен послевкус на креативност по пътя. За изненада точно в този ден я открих. Практиката беше водена от Виолета Димитрова (Вио). Точно за този съдбовен ден си мисля докато чакам Вио да си поръча кафе след поредната сутрешна практика. И, въпреки че за изминалата година и половина, в която практикувам при нея, съм имала възможност да задоволя част от любопитството си за страстта на Виолета към йога – то днес разбирам, че тя всъщност е цяла необятна вселена, за която не съм и подозирала.

Вио започва да практикува йога, когато е едва на 10-години. От тогава до наши дни се е отклонявала от йога само един или два пъти, но никога за дълги периоди. Първото си обучение за йога преподавател преминава на около двадесет годишна възраст и от тогава е напълно потопена в магията да преподава йога. Затова няма как да започна това интервю по друг начин, освен с въпроса – как точно разбра, че твоето призвание е да станеш йога учител?

Все още не знам дали е моето нещо. Спомням си как Ива Димитрова в Малееви (първата йога учителка на Вио) мотивираше всичките жени наоколо. Това бяха жени на по 30-40 години, които минаваха през тежки периоди. Виждах как тя ги мотивира и как се променят всеки път когато дойдат. Бяхме група, в която често се засичат едни и същи хора. Бяхме едно малко общество. И виждах как хората се променяха и физически и в държанието си. Тя им даваше някаква увереност и сила. За мен тя беше голямо вдъхновение и мотивация.

После, когато навлязох малко по-надълбоко с Юлия Савова, видях, че йога ми помага да израствам и да бъда човекът, който искам да бъда. Всеки има „демони“ и не трябва да отричаме, че всеки има лошата си страна, и не сме само „цветя и рози“. Важното е кое избираш да подхраниш в себе си. Когато видях, че чрез йога, чрез дълбините на философията, мантрите, медитацията, бавното изпълнение, аз се променям към човека, който искам да бъда, реших, че това е нещото, което искам да правя. За себе си на първо място. И тогава, когато вече трябваше да избирам при завършване на гимназията какво искам да уча и да записвам следващото ниво в образованието си, осъзнах, че нищо конкретно не ми се правеше. Записах „Реклама“ в крайна сметка, но знаех, че това не е нещо, което ще правя. В един момент си казах, че няма смисъл да отбивам номера и реших да изкарам курс за йога преподаватели и да се занимавам с това.

А какво искаш да предадеш в залата на всички тези хора? Как си представяш идеалната практика и идеалното усещане, което носи тя на хората?

Представям си това дълбоко свързване в началото. Може би, за първи път през деня да имаш време да седнеш да чуеш и да усетиш дъха си. Да видиш как, може би, дори не си осъзнавал, че си напрегнат в раменете или корема. Може би, дори не си осъзнал, че можеш да отпуснеш това място. Да започнеш да се свързваш. После идва момента, в който започваш да се движиш с дъха си. Тогава според мен започва магията – когато усещаш тялото си и започнеш да го движиш така, че да се чувстваш комфортно в него. Без задръжки. Без предразсъдъци. Има линии, които следваш. Има подравняване. Виняса флоу е практика, която цели да те разчупи в тялото ти. Да го накара да е флуидно. Да го накара да е меко. Да е леко. И силно в същото време. То да е перфектният баланс.

Искам хората да могат да усетят една по-дълбока свързаност със себе си. Да се познават. Аз не целя да ги направя много добри хора или много търпеливи. Те ще станат такива ако се познават. Ако знаят какво се случва в тях, какво ги вълнува и защо нещо ги разтърсва, защо нещо ги прави щастливи, защо ги прави напрегнати. Когато се познаваш, искаш или не, ти се променяш. И обикновено е към добро, защото започваш да се наблюдаваш. Осъзнаваш кога не си добър, знаеш че не си, и искаш да промениш това. Искам хората да усетят една дълбока свързаност със себе си. С фините си детайли. Да усетят как дъха навлиза и как има пауза при напускането му, как тялото се движи. С предизвикателство, но с лекота. И как тези физически позиции ги докосват емоционално. И накрая си готов да изчистиш нещо, което е отвъд материята. Затова много хора по време на Шавасана усещат, че им се плаче или са на прага да заспят. Случва се понеже изразходват физическо напрежение и по този начин се освобождават и емоционално. По този начин се изчистват. Това е моята представа за хубава практиката. Пълен баланс на много нива. Както и себепознание. Най-вече себепознание.

Всички ние имаме емоционални сътресения. Как ти помогна йога в този аспект?

Започнах да осъзнавам от къде идват определени мои действия, определени реакции, определени мисли. От къде се пораждат те. Почти винаги са продиктувани от нещо минало. Така е във всякакви ситуации, през които човек преминава и за която си мисли, че е пуснал, преодолял или че е простил. Реално тези неща стоят в дълбочина. Скрити. И ако не ги отработваш, ако не ги изследваш, ако не ги опознаваш, а ги отричаш – провалят и настоящето ти. Прикриват това, което си, това което искаш да бъдеш. Йога ми помогна да променя моето непознание за мен.

Йога ме направи по-осъзната. По-наблюдаваща. Знаеща кое, кога и как се появява, защо. Не винаги мога да се контролирам. Понякога емоциите са по-силни от теб. Понякога е по-добре да ги пускаш и да не ги контролираш. Но поне вече знам защо се случват.

Стана ми по-лесно да казвам „извинявай“. Стана ми много по-лесно да съм честна и открита. Това е заради йога. Тя промени начинът, по който общувам с другите и със себе си.

Покрай йога и покрай цялото това себепознание осъзнах кои са лошите ми черти. Аз ги наричам „демони“. Всички ние имаме такива. Но ние избираме кое да подхраним – добрата или лошата си страна. Винаги можеш да залитнеш в едната от двете страни, ако не си достатъчно осъзнат. Но чрез йога разбрах защо имам тези страни, кога се появяват и кое ги провокира.

Докато сме на темата с демоните. Каква е твоята методика за справяне с тях и негативните ситуации?

Аз също все още се боря да открия най-правилната механика, но почти всичките ни проблеми са проекция на ума ни. Всички разговори, които си водим сами в банята от типа „как аз ще кажа това, а той ще ми каже онова“, реално са проекция на ума, която замъглява истината. В такива моменти първото, което правя е да седна и да медитирам. Не винаги медитацията ми е плавна или дълбока, но се старая да седна и да спра. Да успокоя ума си. Да го наблюдавам. Наясно съм, че той няма да спре напълно, но работя поне пространството между самите мисли да стане малко по-широко. Тишината между мислите да стане по-дълбока и по-продължителна, за да започна да виждам малко по-ясно.

Ако седнеш и позволиш на ума ти да бъде малко по-тих от обикновеното му бръщолевене. И видиш, че има нещо, което можеш да извлечеш като полза или урок от негативната ситуация, тогава ще си малко по-спокоен за това какво ще се случи. А, когато си по-спокоен за бъдещето си, тогава и действията ти са по-хармонизирани, по-контролирани и по-адекватни.

Имаш ли някакъв конкретен метод или техника, които ползваш, за да постигнеш това?

За мен дъхът е първото нещо, на което трябва да обърнеш внимание. Даже не е необходимо да го променяш, а само да го осъзнаеш. Когато се фокусираш върху дъха, той сам се променя и става по-лек и внимателен. Без да го насилваш.

Друго нещо, което на мен много ми помага е използването на Мала – броениците за медитация. Понеже те те държат присъстващ. Това е нещо, което държиш в ръката си и на всяко топче отброяваш дума, мантра или друго. Това е нещо, което не позволява на ума ти да бяга на някое друго място. Така е много по-трудно да се разсейваш. Това е начинът ми за фокусиране.

Много е важно да фокусираш първо ума – да намериш фокуса си, да намериш концентрацията си. И после започвам една от най-простите медитации, която виждам, че действа на всеки. А именно да си представиш периода, думите, човека, това което те напряга. След това започваш да си представяш чрез всяко издишване как това нещо напуска като дим или линия светлина с определен цвят. Това обикновено помага, понеже работиш и с въображението си. Въображението и развитието му също е много важно. Йога помага и за това. Така че това са много простички методи, които за мен винаги действат и имат ефект.

Докато сме на темата с практичните съвети, кои са ТОП 3-те Tips&Tricks на Вио за здравословен начин на живот?

На първо място – движение всеки ден. Не става въпрос за практика час и половина, а за сутрешно протягане, или разходка до по-далечната спирка, или нещо друго, което да те накара да се движиш.

Второто – честна комуникация. Да си просто искрен с хората, независимо какво значи това. Искрен и внимателен.

Третото – Да намериш това, което те кара да се чувстваш комфортно в себе си. Може да е нещо много простичко. Може да е аксесоар или масаж, или ходене в планината, може да е всичко. Може да е нещо много семпло, но да е нещо, което да те кара да се чувстваш добре в тялото си, да се харесваш и да се обичаш. От там нататък всичко става много по-лесно. Започваш да говориш, да се движиш, да вървиш малко по-достойно. Да уважаваш себе си. И хората започват да го виждат. Това променя средата ти, променя и нещата, които ти се случват.

Какво би казала на всичките си ученици? Какви са твоите препоръки към тях?

Да се появят без предразсъдъци и без очаквания.

Да не се сравняват, дори със себе си. Знам, че има една много хубава мъдрост, която гласи, че „единственият човек, с който трябва да се сравняваш е самият себе си“, но ние всеки ден сме абсолютно различни, така че, да уважаваме и да ценим човекът, който сме днес, и да слушаме тялото си и да му даваме това, от което се нуждае днес, а не това, което си мислим, че е правилно за нас.

Да слушат повече. Да чувстват повече. Да анализират по-малко.