Какво представлява Айенгар йога?

Това е стил, чийто корени водят началото си от хатха йога, обогатена с много детайлна и прецизна работа в асаните, както и в изпълнението на пранаямите. Б.К.С. Айенгар, чието име носи метода, е отдал живота си на задълбоченото изучаване на философията на йога и прилагането на принципите й в практиката. Отличителните белези на Айенгар йога са:
• Точност и подравняване при изпълнението на асаните – точността в асаната не е просто предназначена за привеждане на съответните части на тялото в ред, а за постигане на правилното функциониране на цялото същество. Ако тялото е подравнено с точност, тогава дишането става по-правилно, ако дъхът е балансиран, тогава умът, емоциите и сетивата също биват балансирани.
• По-дълго време на задържане на позата – този стремеж към задържане на позата води до развие на волята и дава възможност да бъде постигната детайлна и прецизна работа. Само при по-дълго задържане в позата тялото и умът могат да се насладят на истинските дълбоки ползи от нейното практикуване.
• Използване на допълнителни съпорти при изпълнението на асаните – това са различни видове подпори като блокчета, колани, специални столове, болстери, които се поставят на съответните места, за да улеснят престоя в позата и да намалят до минимум риска от травми. Тези опори позволяват на всички хора, независимо от възрастта и състоянието на тялото, да изпълняват асаните безопасно и правилно.
• Последователност на асаните – различната последователност на асаните може да доведе до различни ефекти в тялото и ума на практикуващия.
• Концепцията за йерархия – винаги се започва от по-простите асани към по-сложните, от по-общата към по-детайлната работа в самата асана. Това дава възможност на тялото да се развива в правилната посока с по-бавно, но сигурно темпо.
• Пранаяма започва да се практикува след като тялото е станало здраво –счита се, че докато мускулите не са се заздравили, позите на тялото не са стабилни, нервната система не е достатъчно укрепнала, не бива да се преминава към практикуване на пранаяма, защото това може да окаже обратен ефект върху цялата ни система.

Екатерина Минкова е сертифициран Айенгар йога преподавател Level Introductory II.
Завършила е Национална спортна академия „Васил Левски” в София. През 2000 година се случва първата й среща с класическата хатха йога. По-късно се запознава с идеите и на интегралната йога. През 2006 година се докосва до философията и фините практики на крия йога, а през 2008 година получава второто си посвещение в нея.
През 2009 година преминава през трите нива на обучение в класическия тайландски масаж, който практикува и до момента. Изучава задълбочено теорията и практиката на Аюрведа и последните осем години прилага различни аюрведични масажни терапии, пише обучителни аюрведични статии и провежда аюрведични готварски курсове.
За първи път се среща с Айенгар йога, когато започва да изучава Аюрведа йога масаж, чийто основи са базирани именно на този стил йога. Отдадено започва да практикува при Кристос Павлоу и в началото на 2016 година става част от обучителна програма за преподаватели по този метод към института по Айенгар йога в Лондон, организирана от Айенгар йога център София с преподаватели Кристос Павлоу (Junior Intermediate III) и Мариос Аргирос (Senior Intermediate III). Обучението за въвеждащите нива в Айенгар йога трае две години и половина и изсква изключително отдадена работа и подготовка. През август 2018 година успешно се сертифицира като Айенгар йога преподавател.
С голяма радост и вдъхновение преподава по тази интересна методика, където прецизността на изпълнение, подравняването в позите и осъзнаването на фините връзки в тялото са на особена почит.

Дата: 03.02.2019 г.

Начало на събитието: 16:00 ч.

Край на събитието: 17:30 ч.

Организатори:  Santosha Yoga

Локация: ул. Бенковски 11, София

Регистрация: С предварително записване на имейл – [email protected] или на телефон – 0877744108.

Повече информация: ТУК

Om Your Inbox